Alerji testi yapılmadan 1 hafta önce anti alerjik ilaçları, soğuk algınlığı ilaçlarını, mide koruyucu ilaçları ve psikiyatri ilaçlarını bırakmak gerekmektedir.
HASTALARIMIZIN GENELLİKLE BAĞIŞIKLIĞI ZAYIF OLDUĞUNDAN MUAYENEHANEYE İKİ KİŞİDEN FAZLA HASTA YAKINI KABUL EDİLMEMEKTEDİR.
Alerjik hastalarda kullanılan çiğneme tabletleri ve saşe (toz-granül) tedavileri hakkında bilgi:
Astım ve bahar nezlesi gibi allerjik hastalıkların tedavileri esnasında sık kullandığımız bir ilaç olan montelukast'ın çiğneme tableti ve saşe formları bulunmaktadır. Kullanma kolaylığı ve yüksek etkinliği nedeniyle sık tercih edilen bu molekülün yan etkileri açısından dikkatli olmak gerekir. İlacın başlanması ile beraber ortaya çıkan rüya görme bozuklukları, uyuklama hali, iritabilite, huzursuzluk, uykusuzluk olursa alerji doktoruna başvurmak, ilaca devam edilip edilmeyeceğini değerlendirmek uygun olur. Eğer bu belirtilerin ilaca bağlı olmadığı düşünülürse psikiyatiste görünmek gerekir. Bu yan etkiler kalıcı olmayıp ilacın kesilmesi ile düzelmektedir. Az sayıda hastamızda ortaya çıkmakla beraber yan etkilerin ilaçdan olduğu bilinmezse hastalar yanlışlıkla psikiyatrik bir sorun olduğun zannedilerek psikiyatriste gitmek zorunda kalmaktadır. Hepimize sağlıklı günler dilerim.
Muayenehanemizde hem çocuklar için hem erişkinler için 1 saat içinde ayrıntılı muayene ve alerji testlerini yapabiliyoruz. Standart alerji paneli hastanın tıbbi durumuna göre 48- 72adet testten oluşmaktadır, incelenen alerjen sayısı 90dır. Egzeması olan hastalara ek olarak patch(yama) test yapılması gerekli olup bu testi kliniğimizde uygulayabilmekteyiz.
ALERJİ TESTİ TIBBİ MALZEMELERİ Özellikle çocuk hastalarımızın alerji testlerini en az ağrıyla ve kolay yapabilmek için metal içermeyen plastik bir malzeme olan multitest aplikatör kullanmaktayız. Testler bu tıbbi malzeme ile çok hızlı (1 dakika içinde 72 teste kadar) yapılabildiğinden hastalarımızın ve ailelerinin konforunu artırmaktadır. Test esnasında kanama ve delme işlemi olmadığından hastamız hafif bir batma hissi dışında ağrı hissetmez.
Kliniğimizde kontakt dermatit- egzema tanısında kullanılan yama test-patch test yapılmaktadır
Havaların soğumaya başlaması ve okulların açılması ile beraber solunum yolu hastalıklarında artış görülmeye başladı. Alerjik hastalarımızda tekrarlayan öksürük, bronşit, üst solunum yolu problemleri, sinüzit gibi rahatsızlıklar infeksiyonların etkisi ile tetiklenebilmektedir. Çocuk ve yetişkin hastalarımız bu dönemde kliniğimize başvurdukların halinde kendilerine uygun koruma tedavileri başlayarak hem hastalanma sıklığını belirgin şekilde azaltabiliyor hemde kışı rahat ve konforlu şekilde geçirmelerini sağlayabiliyoruz. Sağlıklı günler dileği ile.
Alerji deri testleri alerjiye sebep olan etkeni tesbit edebilmek için deriye uygulanan kolay ve pratik teşhis araçlarıdır. Alerji uzmanı tarafından uygulanması önemlidir. Alerji deri testi her yaş insana yapılabilir. Kliniğimizde uygulanan deri testleri epidermal testler olup deri prik test adını alan alerji testleridir. Herhangi bir riski yoktur. Alerjik bir hastalıktan şüphe edilen kişilerde alerjiye sebep olan etkenin bulunabilmesi için yapılır. Bu sayede alerji yapan sebepden kaçınmak ve hastalığı kontrol altına almak mümkün olur. Hastam öncelikle detaylı bir tıbbi sorgulamadan sonra tarafımdan muayene edilir. Düşünülen ön tanıya göre eğer gerekiyorsa hastanın yaşına ve rahatsızlığına uygun alerji test panelleri seçilerek uygulanır. Dolayısı ile uygulanan testler hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Son 1 yıl içinde deri testi yapılmışsa testi tekrarlamak gerekmez. Alerji deri testleri 15 dakika içinde sonuç vermektedir. Kol veya sırt derisine uygulanabilir. Metal uçlu lansetler yerine uygulamanın kolay, hızlı ve daha az ağrılı olması nedeniyle plastik aplikatörler tercih etmekteyiz. Muayene ve tıbbi sorgulamada elde edilen bilgiler ve alerji deri test sonuçlarının ışığında hastamın tedavileri tarafımdan düzenlenir, takip ve tedavi aşamasına geçilir.
Anahtar kelimeler:
alerji randevu, alerji hastaneleri, alerji testi randevu, alerji merkezi, alerji polikliniği, solunum alerji
Havaların soğuduğu, okulların açıldığı şu günlerde grip, nezle, soğuk algınlığı gibi solunum yolu infeksiyonları artar. Alerjik olmayanlar bu hastalıkları rahat şekilde atlatırlar. Alerjik olanlarda ise bu hastalıklar aşağı iner, bronşları etkiler ve öksürük,hırıltılı,balgam gibi belirtiler oluşur. Genelde kendiliğinden geçmez ve antibiyotik kullanılmak zorunda kalınır. Öksürük antibiyotik ile geçer ancak bir ay içinde yeni bir üst solunum yolu infeksiyonu başlar ve öksürük geri gelir. Hasta tekrar antibiyotik kullanır. Bu kısır döngü yaz mevsimine kadar sürer gider. Aileler doktora gitmekten çocuklar antibiyotik içmekten yorulur. Eğer çocuklarımızda bu belirtiler varsa alerji uzmanına başvurma vakti gelmiş demektir. Biz hastamızın bir saat içinde muayenesini yapar, uygun alerji testlerini yapıp alerjisi olup olmadığını tesbit eder, koruyucu tedavisine başlayarak bu döngüden kurtulmasını saglayabiliriz. Sağlıklı günler dileği
ile...
Alerjik astımı olan hastalar ilkbahar aylarında polenler sebebi ile rahatsızlanırken soğuk havalarda, özellikle sonbahar ve kış mevsiminde solunum yolu infeksiyonlarından kaynaklanan sorunlara maruz kalmaktadırlar. Alerjik olmayan hastalar bu dönemde solunum yolu infeksiyonarını hafif atlatırken alerjik hastalar ve astımı olanlarda üst solunum yolu infeksiyonları bronşlardan aşağı inerek tekrarlayan öksürük , astım atağı, bronşit ve zatüre gibi daha ciddi hastalıklara sebep olmaktadır. Alerjik solunum yolu problemi olan hastalarımızın bir diğer özelliği ise hastalanma sıklığını fazla olması, hastalıklarının kendiliğinden geçmemesi, genellikle sık antibiyotik kullanmak zorunda kalmalarıdır. Antibiyotiklerin sık kullanılması geçici çözüm olmakta, iyileştikten sonraki ilk infeksiyonla hastalar tekrar başa dönmekte ve yine antibiyotik kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Bilinçsizce tüketilen antibiyotikler barsaklarımızda bulunan faydalı mikropların ölmesine sebep olmakta, bunu takiben bağışıklık sistemimiz zayıflamakta, alerjik hastalıklara yakalanma riskimiz artmaktadır . Sık hastalanan ve sık antibiyotik kullanmak zorunda kalan hastaların alerji ve immunoloji uzmanına başvurması, muayene olması, bağışıklık sistemlerinin incelenmesi, alerji testlerinin yapılması gerekmektedir.
Anahtar kelimeler:
alerji randevu, alerji hastaneleri, alerji testi randevu, alerji merkezi, alerji polikliniği, solunum alerji
Okulların açıldığı dönemde alerjik hastalar ve astımlılar bu dönemi rahat atlatmalarını sağlayacak tedbirlerin alınması için alerji ve immunoloji uzmanı ile irtibata geçmeli, koruyucu tedavilerini düzenletmelidirler. Yapılması gereken önemli işlerden biri de grip aşısı olmaktır. Bu aşı özellikle astım hastaları için gereklidir ve solunum yolu alerjisi olan hastaların kışı daha rahat geçirmelerini sağlamaktadır. Grip aşısı astım ataklarını önlenmesi, hastalık sıklığının azaltılması açısından faydalıdır ve biz alerji uzmaları tarafından özellikle astımlı hastalara tavsiye edilir. Bu aşı aynı zamanda domuz gribi ve kuş gribinden de kısmen korumaktadır. Grip aşısının yumurta alerjisi olanlar kişilerde yapılması riskli olduğundan yapılıp yapılmayacağına alerji uzmanı karar vermeli gerekiyorsa alerji uzmanı kontrolünde yapılmalıdır.
Anahtar kelimeler:
alerji randevu, alerji hastaneleri, alerji testi randevu, alerji merkezi, alerji polikliniği, solunum alerji
1) Sentetik yataklar, yorganlar ve yastıklar kullanılmalı, devamlı yıkanıp değiştirilmeli, fermuarlı hava geçirmez kılıflarla kaplanmalıdır. Kuş tüyü ve yün kullanılmamalıdır.
2) Bütün kıyafetler kapalı dolaplarda saklanmalıdır.
3) Kumaş perdelerin kullanımından kaçınılmalıdır. Bunların yerine panjur kullanılabilir. Perde kullanılıyor ise sık sık yıkanmalıdır.
4) Kumaş kaplı mobilyalar kullanılmamalıdır. Plastik ve tahta sandalyeler tercih edilmelidir.
5) Battaniyeleri sıcak suda her iki haftada bir yıkamalı ve yün battaniyelerin kullanımından kaçınılmalıdır.
6) H.E.P.A. filtreli hava temizleyiciler havadaki toz parçalarını temizleyebilir. Air-condition filtresi 2 haftada bir değiştirilmeli veya yıkanmalıdır. Vantilatörler etkisizdir. 7) Klimalar nem ve sıcaklığı kontrol ettiklerinden akarcıkların büyümesini engellemektedirler.
8) Kumaş pano, makrome gibi tozu çekecek şeyleri duvarlara asmamak gerekir.
9) Dolaplar içi de dahil nemli bezle silinmeli, odadaki oyuncaklar (özellikle tüylü olanları) ve kitaplar kaldırılmalıdır. Yatağı düzeltirken veya yatak odasını temizlerken maske kullanmak gerekir.
10 ) Odayı nemlendirici bir alet kullanılıyorsa fazla nemden kaçınmalıdır. Çünkü akarcıklar en güzel % 70-80 nemde büyürler. % 50 ve altındaki nem oranında yaşayamazlar.
11) Yatak odasındaki bütün halılar kaldırılmalıdır. Yerler tahta, linolyum vb ile döşenmelidir. Islak bezle her gün yerler silinmelidir. Halıları elektrikli süpürge ile temizlemek akarcıkları ortadan kaldırmamaktadır, ama azaltabilir.
12) Polen sezonunun başladığı bahar aylarında özellikle sabahın erken saatlerinde pencereler açılmamalıdır. Polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde dışarda oynayan çocuklar eve geldiklerinde elbiselerini değiştirmeli, çıkarılanlar yatak odasına bırakılmamalıdır.
13) Banyolar mantarların büyümeleri için en uygun ortamlardır. Bu nedenle kuru tutulmaya çalışılmalıdır
Astım akciğerlerdeki hava yollarının aşırı duyarlılığı sonucunda ortaya çıkan geçici bir tıkayıcı akciğer hastalığıdır. Wheezing (ötme=vızıltı=hırıltı=hışıltı), öksürük, sık ve kısa süreli nefes alıp verme gibi belirtiler yanında, nefes darlığına sebep olan bir akciğer problemidir.
Astıma giderek daha sık rastlanmaktadır. Bunun nedenleri: Su ve hava kirliliği,sigara kullanımının artması, evlerde duvardan duvara halı kullanımının dolayısıyla ev tozu akarlarının artması,anne sütü ile beslenmenin azalması,suni beslenme tarzının artması, hastalığın daha iyi tanımlanması, ailelerin daha eğitimli olmaları nedeniyle toplumun bilincinde ve farkındalığında artış olması
Bu hastalık akciğerlerdeki hava yollarında iltihabın yol açtığı bir daralma, duvar yapısında şişme ve kalınlaşma ile karakterizedir. Bu iltihap mikrobik değildir ve genellikle alerjik reaksiyonlar neticesinde ortaya çıkar, bulaşıcı değildir.
Astım kronik bir hastalıktır. Alerjiye sebep olan etkenlerle (polenler,mantarlar vb) karşılaşan akciğerlerde yukarıda sayılan belirtiler ortaya çıkar. Stres belirtileri kötüleştirebilir veya krizi başlatabilir. Bazı irritanlar (tahriş edici maddeler) da buna sebep olabilir.Ör: sigara dumanı,soğuk hava...Bazı insanlarda astım nöbeti yalnızca egzersiz ile ya da aspirin almakla ortaya çıkar. Astım hastanın mesleğinin bir sonucu olarak da meydana gelebilir (meslek astımı). Örneğin: çiftçilerde ortaya çıkan astım. .
Astım nöbeti hafif olabileceği gibi şiddetli de olabilir.Hızlı ya da yavaş ortaya çıkabilir.Herhangi bir yerde herhangi bir zamanda olabilir.
Uygun bir tedavi ile astımlı hastalar normal ve aktif bir hayat sürebilirler. İlk astım atağında hastanın doktora başvurması gerekir. Daha sonraki astım nöbetlerinde ailenin eğitilmesi ile hastaneye başvurma ihtiyacı ortadan kalkabilir.
ALERJİ TESTİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Hastamıza yapmış olduğum alerji deri prik test neticesinde kızarıklık oluşmuş alanların çapını milimetrik olarak ölçerek alerji testini derecelendirmiş oluyoruz. Çap ne kadar büyükse alerji testi o kadar pozitif olmuş oluyor. Bu sayede alerji yapan maddeleri tesbit ederek onlarda kaçınmayı , alerjik şikayetlerimizi azaltmayı veya tamamen ortadan kaldırmayı sağlamış oluyoruz.